New York Shooter Mendakwa Dia Memahami Sebab Pembunuhan Besar-besaran Vegas
Toto

New York Shooter Mendakwa Dia Memahami Sebab Pembunuhan Besar-besaran Vegas

Frank R. James pernah mengakui bahawa dia mempunyai “pemikiran dan perasaan” yang sama yang membawa kepada penembakan besar-besaran maut pada 2017 di Las Vegas. Dia kini ditahan untuk serangan besar-besaran minggu ini di kereta bawah tanah New York City.

Tertuduh penembak kereta api bawah tanah New York, Frank James
Tertuduh penembak kereta api bawah tanah New York, Frank James, gambar di atas. Dia dibawa keluar dari balai polis https://totobethk.info/ selepas dia ditahan. (Imej: David Dee Delgado/Getty Images )
Pada hari Selasa, James, 62, didakwa melemparkan bom tangan asap dan kemudian melepaskan 33 das tembakan ke atas kereta api menuju Manhattan di kawasan kejiranan Sunset Park di Brooklyn. Pada masa ia selesai, 29 penumpang telah cedera. Tiada yang mati, tetapi ramai yang cedera.

Sebelum kejadian itu, bagaimanapun, James merakam dan menyiarkan video Facebook yang kini dipadamkan. Dalam video itu, James berkata acara menembak Las Vegas Strip adalah “kisah peringatan,” menurut laporan dari Rolling Stone . Dia meramalkan kejadian sebegitu akan berlaku pada masa hadapan, begitu juga perang kaum.

Saya boleh faham mengapa seorang ibu akan pergi ke sana dan mula menembak orang,” kata James dalam video itu. “Saya pernah mempunyai fikiran dan perasaan itu. Alhamdulillah saya tidak pernah bertindak ke atas mereka.”

James dijadualkan menghadap hakim persekutuan di New York City hari ini. Dia didakwa atas tuduhan berkaitan keganasan. Jika sabit kesalahan, dia boleh dihukum penjara seumur hidup.

Dalam insiden Las Vegas, Stephen Paddock , yang bertengger di tingkap Mandalay Bay Resort and Casino, mencederakan 60 orang yang menghadiri https://atlashotelbudapest.com/ festival muzik di bawah. Beberapa ratus yang lain cedera. Akhirnya, Paddock mengambil nyawanya sendiri.

Senjata, Peluru, Seruan untuk Keganasan
Selepas serangan kereta bawah tanah, James melarikan diri dari kawasan itu. Pada petang Rabu, pegawai Jabatan Polis New York (NYPD) menahannya di kawasan kejiranan East Village di Manhattan.

Polis menemui kapak, tiga majalah peluru, bunga api, dan petrol diikat pada James. Dia juga menyewa trak U-Haul yang kemudiannya dirampas oleh NYPD.

Polis kemudian menyemak media sosial James dan menemui video tersebut. James nampaknya telah menyiarkan banyak video https://athenshumanrightsfest.org/ dengan sentimen anti-kulit putih dan anti-Semitik. Dalam satu, James menyatakan dia percaya kaum kulit putih dan kulit hitam harus dipisahkan.

Dia sering menggesa tindakan ganas. Dalam satu kata-kata kasar yang dipetik oleh New York Post , James mendedahkan dia “mahu melihat orang mati betul-betul di hadapan muka saya yang gila dengan segera.”

James Membidas di NYC Mayor
James juga membidas dasar Datuk Bandar New York, Eric Adams . James memilih usaha Adams untuk meningkatkan kehadiran polis di kereta bawah https://htourist.net/ tanah New York City.

“Dia tidak boleh menghentikan jenayah di dalam kereta api bawah tanah,” kata James dalam video itu. “Dia mungkin memperlahankannya, tetapi dia tidak berhenti sh**… Dengan adanya program ini, dengan semua polis ini — saya masih akan turun. Saya tahu saya boleh turun kerana mereka tidak boleh berada di mana-mana.”